Слетање на комету

Пад Розете

(АКТУЕЛНО) Европска летелица Розета завршила је мисију 30. септембра, у 13.20 часова, слетањем на површину комете 67P/Чурјумов-Герасименко

Истражите више о Мисији Розета

Посетиоци Елементаријума, као и милиони других људи широм света, имали су прилику да уживо прате видео пренос који је Европска свемирска агенција организовала из контролне собе центра у Дармстату у Немачкој током историјског слетања свемирске летелице Розета.

Након 12 и по година проведених у свемиру и преваљених неколико милијарди километара, овај светски познати ловац на комете данас је привео крају своју мисију. Летелица се спустила на површину комете 67P/Чурјумов-Герасименко у чијој се орбити налази протекле две године. Слетање је започето током јучерашњег дана 29. септембра и трајао је укупно 14 сати.

Током овог времена летелица се спушта слободним падом са висине од 19 километара. Први контакт са површином и велико финале мисије одиграо се у 12 часова и 40 минута по нашем времену.

Међутим, због удаљености летелице и комете од планете Земље, сигнал са информацијом о коначном слетању на комету, као и пратеће фотографије, касниле су 40 минута. На Земљу су стигле у 13 часова и 20 минута, када је званично прогалашен крај мисије.

У тачно 10 часова по нашем времену, послат је последњи сет инструкција који је фино подесио слетање летелице. Овај сет инструкција сачињен је на основу последњих слика које су стигле са камере за навигацију, након што је синоћ изведен такозвани ”сударни” маневар.

Мисија Розета послата је у лов на комету, како би је што боље изучила и понудила нам многа знања не само о кометама, већ и о раним фазама формирања Сунчевог система.

Пре две године, тачније 12. новембра 2014, на површину комете слетео је и лендер Фили. Због незгодног положаја у коме се нашао након слетања, у сенци комете, Фили је убрзо остао без соларног напајања. Фили је последњим ватима енергије обавио неколико експеримената на површини и послао изузетно значајне податке, али је на жалост ”преспавао” највећи део свог боравка на комети.

Слике слетања Розете можете истражити и путем Есиног сајта ESA’s Space in Images, као и путем друштвених мрежа @ESA_Rosetta.

 

Видео прилог горе, постављен након окончања преноса слетања, раније је снимљен и приказује анимацију авантуре Розете све до окончања мисије. Фотографија горе је оригинална – представља један од последњих снимака који је Розета направила пре удара у комету. Место слетања се овде види у више необрађених снимака са висине од 1200 метара (ФОТО/ВИДЕО: ЕСА)

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs