Открића

Санта леда тешка 315 милијарди тона одломила се од Антарктика

Ледена полица Ејмери на Антарктику је недавно произвела своју највећу санту леда у последњих 50 година

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Санта леда – тешка 315 милијарди тона – заузима површину од око 1636 квадратних километара и мало је мања од шкотског острва Скај. Има и име – зове се D28. Сви ови подаци недвосмислено указују на то да ће D28 морати константно да се посматра, а промене прате, јер би у будућности могла да представља опасност по бродове.

Последњи пут када је са Ејмери кренула санта леда било је то почетком шездесетих година 20. века, и заузимала је простор од око 9000 квадратних километара. Ејмери је, иначе, трећа највећа ледена полица на Антарктику, и представља кључни одводни канал за исток континента. Ова ледена полица је у основи плутајући наставак низа глечера који се с копна сливају у море. Топљењем санти леда ови ледени токови одржавају равнотежу.

Иначе, део Ејмерија са којег се „одвалио“ D28 има и надимак – Loose Tooth, јер на сателитским снимцима невероватно подсећа на зубе какве имају мала деца. Иако прилично климав, Loose Tooth је и даље повезан са остатком полице Ејвери.

„То [Loose Tooth] је као кутњак у поређењу са бебиним зубом“, каже за Би-Би-Си њуз професорка Хелен Фрикер са Института за океанографију Скрипс.

Она је још 2002. године предвидела да ће се Loose Tooth одвојити негде између 2010. и 2015.

Иако неки мисле другачије, проф. Фрикер тврди да не постоји веза између овог догађаја и климатских промена. Сателитски подаци још од 1992. показују да је Ејмери приближно у равнотежи са својом околином, упркос томе њена површина лети интензивно топи.

„Иако је на Антарктику много тога о чему треба бринути, још нема разлога за узбуну када је ова ледена полце у питању“, каже она.

И поред тога, Аустралијска антарктичка дивизија ће помно пратити дешавања на полици Ејмери. Стручњаци кажу како је могуће да ће губитак тако великог брега променити геометрију напрезања на предњем делу ледене санте. То би могло да утиче на пукотине, па чак и на стабилност Loose Tooth-а.

Сам D28, иначе, има око 315 милијaрди тона леда и дебео је 210 метара. Име потиче од класификационог система Америчког националног центра за лед, који дели Антарктик на квадранте. Обалне струје и ветрови носиће овај тешки ледени брег према западу. Вероватно ће бити потребно неколико година да се он потпуно распадне и истопи.

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs