ОТКРИЋА

Шта је то НАСА видела на Европи?

(АКТУЕЛНО) Након драматичних најава, НАСА је 26. септембра разоткрила да “изненађујуће” откриће и буквално представља – водену пару!

 Текст: Ј. Николић, С. Бубњевић*

“Океан на Европи се сматра једним од места која највише обећавају да би се на њима могао наћи живот у Сунчевом систему”, рекао је Џеф Јодер, администратор НАСА на ванредној конференцији за новинаре одржаној 26. септембра у просторијама дирекције Хабл телескопа у САД.  

Америчка национална агенција за свемир и астронаутику, позната по акрониму НАСА, најавила је да ће на овој телеконференцији за новинаре разоткрити последње налазе о како је речено ”изненађујућој активности” на Јупитеровом сателиту Европа.

Ова необична најава привукла је значајну пажњу светских и домаћих медија. Конференција је уживо преношена и на Елементаријуму. Бројни критичари актуелне НАСА политике у односима са јавношћу брзо су окарактерисали овај позив као сензационализам, а много се дискутовало како НАСА око једног открића опет прави пуно дима.

Испоставило се да откриће није дим, али јесте, и то буквално – водена пара.

Наиме, НАСА  је овом приликом објавила да су на снимцима са Хабл телескопа уочени могући облаци водене паре на Европи. Они се назиру на око 160 километара изнад ледене површине, а снимљени су када је Јупитеров сателит пролазио испред ове планете у јануару 2014. године.

До овог открића је дошао тим који предводи Вилијам Спаркс док је покушавао да посматрањем сазна више детаља о Европиној атмосфери. Међутим, Спаркс и сарадници су на три снимка неочекивано уочили појаву која може да представља водену пару.

Ови резултати ипак нису онако изненађујући како су најављени. Претпоставка о постојању водене паре на Европи постоји од 2012. године, а ови налази би могли да је потврде.

Европа је величанствен залеђени свет који већ дуго на Земљи буди машту. Као један од више од 60 сателита колико их кружи око Јупитера, Европа је тема бројних спекуалција да би испод вечног леда који је прекрива могли постојати услови за живот.

“Гејзир” са воденом паром ће без сумње охрабрити оваква размишљања. Највероватније је да пара потиче из океана који се, очигледно је, налази у течном стању испод ледене површине.

Уколико су ове претпоставке тачне, постојање гејзира водене паре отвара и неке техничке могућности за истраживање Европе – пара би знатно олакшала прикупљање узорака.   

Откриће је истовремено и још један подвиг најпознатијег свемирског телескопа. Пол Херц, директор Насиног одељења за астрофизику, напоменуо је да ово откриће говори и о могућностима Хабл телескопа.

“Хабл је још једном показао да може да направи опсервације за које није дизајниран”, рекао је Херц.

 

*Текст је измењен 26. септембра, у 22.50 по нашем времену, на основу последњих информација које је НАСА саопштила

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs