открића

Најстарији пример фигуративног сликарства

У џунглама Борнеа откривен је пећински цртеж стар барем 40.000 година, на којем је приказана необична животиња налик крави

Илустрација: Wikipedia

Текст: Ђорђе Петровић

На зиду пећине сакривене дубоко у џунглама индонежанског Борнеа налази се цртеж животиње дебелог тела и танких ногу – нека врсте дивље стоке – нацртан црвенкастим окером. Из данашњег угла посматрано, овај цртеж изгледа као дечја шкработина, међутим, када се наведе да је нацртан пре барем 40.000 година – постаје јасно колика је његова вредност.

„Ово је најстарији фигуративни пећински цртеж на свету“, каже Максим Обер, археолог са Универзитета Грифит у Аустралији и коаутор ове студије, објављене у часопису Nature. „Невероватно је видети тако нешто. Као да сте отворили мали прозор у прошлост.“

Цртање животиња, иако достигнуће само по себи, можда је било само прелаз ка илустровању других аспеката људског искуства, укључујући лов и плес. „У почетку, људи су стварали фигуративне цртеже великих животиња, а касније су почели да представљају људски свет“, наводи Обер.

На зидовима ове кречњачке пећине, поред поменутог, налазе се још бројни други примитивни цртежи животиња, људи, отисака шаке и за њих су истраживачи знали још средином деведесетих година прошлог века. Све досад, проблем је био како одредити када су настали ови цртежи, нарочито јер се стиче утисак да су настајали у фазама.

Током неколико десетина хиљада година, које су прошле откад су ови цртежи нашкрабани на зидове пећине, преко њих се формирао слој кречњака. Научници су открили да се најпрецизније процене о старости цртежа могу добити стругањем узорка са овог кречњачког слоја и његовом анализом помоћу радиоактивног датирања. Резултати указују да је споменути цртеж стар најмање 40.000 година. Подсетимо, најстаријом представом животиње на свету претходно је сматран цртеж бабирусе – животиње која припада породици свиња – са индонежанског острва Сулавеси, који је настао пре 35.400 година.

Истраживачи су проналазили и старије људске цртеже – рецимо у Јужној Африци је недавно пронађен један од пре 73.000 година – али у питању су биле апстрактне шаре, као што су укрштене линије. Ипак, заокрет ка фигуративној уметности представља важну промену у начину на који су људи мислили о свету око себе – и вероватно о себи самима.

Занимљиво је да се у Европи отприлике у истом временском периоду јављају први цртежи и скулптуре животиња. Најстарија скулптура пронађена је на југу Немачке и представља човека са главом лава. Направљена је од слоноваче и сматра се да је стара око 38.000 година. Научници су такође пронашли фигуре коња, птица и људи, приближне старости као и цртеж са острва Сулавеси.

Други цртеж из пећине са Борнеа, на којем су тамнољубичастим пигментом представљени људи „чича глише“ док изводе неку врсту шаманског плеса, сматра се да је стар око 20.000 година. Међутим, настанак овог цртежа такође временски коинцидира са настанком сличних цртежа који представљају људе по зидовима пећина и праисторијским локалитетима широм Европе.

Сва ова открића демонстрирају да су древни људи, на неки чудесан начин, направили овај стваралачки прелаз – малтене у исто време – на местима која су удаљена једна од других хиљадама километара и налазе се на потпуно супротним странама света. Али на питања како и зашто је дошло до тога, ко је аутор ових цртежа и шта они значе – научници још немају јасне одговоре.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs