otkrića

Najstarija olupina broda otkrivena u Crnom moru

Arheolozi kažu da je 23 metra dugo plovilo neometano ležalo više od 2400 godina

Ilustracija: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Međunarodni tim pomorskih arheologa, naučnika i eksperata, predvođen profesorom Džonom Adamsom, nedavno je objavio vest o pronalasku najstarije netaknute olupine broda na svetu, na dnu Crnog mora, blizu bugarske obale.

Olupina, za koju smatraju da je pripadala antičkim Grcima, duga je oko 23 metra, a pronađena je zajedno sa jarbolom, klupama za veslanje i kormilom, i to tek nešto više od milje ispod površine vode. Ono što je očuvalo ovaj brod netaknutim, arheolozi kažu, jeste manjak kiseonika na dubini na kojoj je olupina stajala 2400 godina.

„Brod koji je preživeo netaknut od klasičnog sveta, koji leži na dubini od dva kilometra, nešto je u šta nikada ne bih mogao da poverujem“, rekao je Adams, čiji tim inače radi na tzv. MAP projektu (Black Sea Maritime Archaeology Project), koji je već tri godine u misiji koja za cilj ima da istraži dubine Crnog mora kako bi saznao više o uticajima iz doba praistorije na promene nivoa vodenih površina.

Adams smatra da je pronađeno plovilo bilo neka vrsta trgovačkog broda – i dodaje da je jedino mesto na kome je prethodno ovakav brod viđen drevna grčka vaza koja se nalazi u Britanskom muzeju. Ova vaza – na kojoj se nalazi slično plovilo na kome Odisej prolazi kraj sirena, vezan za jarbol kako bi odoleo njihovoj pesmi – i Adamsov brod, inače, datiraju iz sličnog istorijskog perioda.

Osim ovog, Adamsov tim je pronašao još oko 60 olupina, koje potiču iz najrazličitijih vremenskih perioda, poput kozačkog borbenog broda iz 17. veka.

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs