открића

Најстарија олупина брода откривена у Црном мору

Археолози кажу да је 23 метра дуго пловило неометано лежало више од 2400 година

Илустрација: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Међународни тим поморских археолога, научника и експерата, предвођен професором Џоном Адамсом, недавно је објавио вест о проналаску најстарије нетакнуте олупине брода на свету, на дну Црног мора, близу бугарске обале.

Олупина, за коју сматрају да је припадала античким Грцима, дуга је око 23 метра, a пронађена је заједно са јарболом, клупама за веслање и кормилом, и то тек нешто више од миље испод површине воде. Оно што је очувало овај брод нетакнутим, археолози кажу, јесте мањак кисеоника на дубини на којој је олупина стајала 2400 година.

„Брод који је преживео нетакнут од класичног света, који лежи на дубини од два километра, нешто је у шта никада не бих могао да поверујем“, рекао је Адамс, чији тим иначе ради на тзв. MAP пројекту (Black Sea Maritime Archaeology Project), који је већ три године у мисији која за циљ има да истражи дубине Црног мора како би сазнао више о утицајима из доба праисторије на промене нивоа водених површина.

Адамс сматра да је пронађено пловило било нека врста трговачког брода – и додаје да је једино место на коме је претходно овакав брод виђен древна грчка ваза која се налази у Британском музеју. Ова ваза – на којој се налази слично пловило на коме Одисеј пролази крај сирена, везан за јарбол како би одолео њиховој песми – и Адамсов брод, иначе, датирају из сличног историјског периода.

Осим овог, Адамсов тим је пронашао још око 60 олупина, које потичу из најразличитијих временских периода, попут козачког борбеног брода из 17. века.

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs