На путу за Алфа Кентаури

Стивен Хокинг и Јуриј Милнер најавили пројекат који треба да омогући међузвездано путовање

Текст: Ј. Николић

На конференцији за новинаре, одржаној у Њујорку 12. априла, космолог Стивен Хокинг и милијардер познат по финансирању научних истраживања, Јуриј Милнер најавили су рад на пројекту који треба да пошаље летелицу на највећу раздаљину до сада. Циљ је постављен далеко ван Сунчевог система, али ипак ка звезди која нам је најближа, тачније ка звезданом систему Алфа Кентаури од кога нас дели 4,37 светлосних година.

За пројекат под називом Breakthroguh Starshot фондација Јурија Милнера издваја 100 милиона долара, а овај подухват је добио подршку Стивена Хокинга и Марка Цукерберга, оснивача Фејзбука. Ова фондација је окупила групу експерата како би проценили да ли је могуће направити летелицу која би отишла на ово далеко путовање и послала информације на Земљу у временском периоду који обухвата једну генерацију.

Уколико би било могуће достићи брзину светлости, путовање до прве суседне звезде би трајало мање од 5 година. Међутим, најбржа Насина летелица која је до сада напустила Сунчев систем до система Алфа Кентаури би путовала 30.000 година.

Тим експерата окупљен око Милнерове фондације је саопштио да је на основу садашњих технолошких могућности, и онога што можемо да очекујемо у наредној деценији, постоји велика вероватноћа да се развије летелица која би достигла брзину од 20 одсто брзине светлости  и да је разумно уложити све напоре у овај подухват. Предвиђа се да би ова летелица величине чипа који се користи у многим електронским уређајима до звезде Алфа Кентаури стигла за 20 година, а на Земљу би послала информације о томе да ли око овог звезданог система заиста кружи планета налик на Земљу и да ли је живот на њој могућ.

Овако мала летелица, лагана као перо, могла би да развије довољно велику брзину, а замишљено је да изгледа као једрењак чија једра уместо ветра покреће светлост. Потребно је превазићи многе тешкоће и направити минијатурне камере, инструменте и сензоре који могу да стану у чип а затим лансирати хиљаде овакви једрењака који би брзину развијали помоћу џиновских ласера са Земље. Осим тога, потребно је пронаћи начин да се информације које овај малени свемирски брод прикупи пошаљу назад на планету са које је кренуо.

Стивен Хокинг и Јуриј Милнер су већ сарађивали у потрази за ванземаљским животом, а пројекат међузвезданог путовања славни космолог је подржао јер сматра да ће у једном тренутку Земља постати место на коме живот није могућ, па је потребно пронаћи нова настањива места. ”Ако желимо да опстанемо као врста, морамо да досегнемо до звезда”, рекао је Хокинг 12. априла, тачно 55 година након што је Јуриј Гагарин постао први човек који је кренуо на свемирско путовање.

Уколико желите да сазнате како изгледа Алфа Кентаури, звезда најближа Сунцу, одговор нећете добити посматрањем неба са северне Земљине хемисфере. Овај систем, који чине 3 звезде, није видљив изнад 29 степени северне географске ширине, али зато становници јужне полулопте могу лако да га уоче, а на неким подручјима је видљив током целе године.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs