феномени

Мајка свих линкова

Од Хитлера до јапанске препелице, 97 одсто чланака на Википедији води ка – филозофији

Текст: Н. Здравковић

Ево једне вежбе. Отворите било који чланак на енглеској Википедији и урадите следеће:

– пронађите први линк у чланку који није у загради, не почиње великим словом и не води ван Википедије, и кликните на њега;

– поновите овај поступак на чланку на којем сте се нашли, и наставите да га понављате;

– кад-тад ћете завршити на чланку о филозофији. Разлог је једноставан: чак 97 одсто чланака на Википедији води ка „мајци свих наука“.

На пример, узмимо чланак Wikipedia. Први линк без великог слова је online encyclopedia, на којој је први линк encyclopedia, на којој је reference work, па затим book, па (неочекивано) ink, па liquid, и даље incompressible, thermodynamics, science, knowledge, awareness, quality и најзад philosophy.

Али где води филозофија? Philosophy води на problem solving, па на first-order logic, formal system, abstraction, rule of inference, logic, argument, и, опет, philosophy. Настаје затворени круг.

Наравно, пошто је у питању затворени круг, свих 97 одсто чланака на Википедији који воде ка филозофији воде и ка problem solving и logic, односно, избор баш филозофије као коначне дестинације је помало арбитраран.

Математички модели су показали да је просек корака од било ког чланка до филозофије 23. Додуше, читаво ово „правило“ не важи за српску Википедију, највероватније зато што на њој не постоји довољан број чланака.

Објашњење овог феномена се може назрети из примера. Наиме, водич за писање чланака на Википедији наводи да свака страница треба да почне дефинисањем теме – најчешће смештањем у адекватни контекст.

Ово значи да „Википедија“ води ка „интернет енциклопедији“, која води ка „енциклопедији“ и тако даље, корак по корак ка све општијим појмовима, све до филозофије, па опет (и опет) до филозофије.

Ако се посматра кроз прве линкове на сваком чланку, Википедија је заправо мрежа чланака од којих неки представљају права чворишта (најчешће апстрактни као science или knowledge), а у чијем центру се налази затворени круг чланака преко којих „филозофија“ води до саме себе.

Уколико желите да испробате неки термин, на овом сајту добијате мрежу на основу унесених појмова, пратећи правило првог линка.

ФЕНОМЕНИ

Зашто је небо плаво? Због чега лишће постаје жуто у јесен? Где настаје снег, а где Сунчеве олује додирују Земљу? Наука са лакоћом објашњава свакодневицу – потребно је само да се запитате.

Истражите текстове из рубрике ФЕНОМЕНИ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs