геонауке

Климатске промене и мочвара Еверглејдс

Експерти позивају државне и федералне агенције да промене планове одржавања Еверглејдса у светлу претњи од климатских промена и подизања нивоа мора

Фото: Science News

Текст: Ивана Николић

Све до скоро су се напори за обнављањем богатог биљног и животињског света мочваре Еверглејдс – која је уједно и амерички национални парк – фокусирали на борбу против штете коју праве загађивачи, и поновно успостављање природног тока воде.

Међутим, недавно је тим стручњака предвођен економистом животне средине Вилијамом Богесом упозорио руководиоце тзв. CERP плана за рестаурацију еверглејдског екосистема (The Comprehensive Everglades Restoration Plan)  на утицај климатских промена и подизања нивоа мора, позивајући их да досадашњи план ,,преиспитају”. Извештај Националне академије за науку, инжењерство и медицину објављен је 16. октобра, и тражи од менаџера CERP -а да ураде евалуацију која треба да узме у обзир вероватне услове у мочварним подручјима ,,2050. године и касније”, и провере како би постојећи пројекти за обнову могли да се користе у разним сценаријима повецћања нивоа морске воде.

,,Ја користим аналогију са хокејашем”, каже Богес.

,,Можда треба да клизамо тамо где ће се пак налазити пре него тамо где је он сада”, објашњава он сликовито.

Слив Еверглејдса некада се простирао на више од милион хектара мочвара, равница и три острва на простору јужне Флориде. Међутим, пољопривреда и људске насеобине временом су преполовиле ово станиште, док је фосфор са пољопривредног отпада ,,убио” многе биљке којима су за раст неопходни ниски нивои фосфора. Чак осамдесет биљних и животињских врста из овог региона се сада сматра угроженима, а многе врсте су потпуно нестале.

Како би се ухватио у коштац са овим проблемом, амерички Конгрес је 2000. године установио CERP, у нади да ће овај тим боље предводити Еверглејдс и повратити његово биљно и животињско богатство пре но што буде касно. У последњих пет година су федерална влада и држава Флорида ,,упумпале” чак 230 милиона долара годишње у CERP -ове пројекте, укључујући напоре да се искорене инвазивне егзотичне биљке и обнове водених токова који иду кроз мочваре.

Нови извештај Богесовог тима упозорава на нове претње по регион: ниво мора се повећао за око 7 центиметара од 2000, а очекује се и да ће ниво мора код јужне Флориде да се повећа за 0,8 метара до 2100. Слана вода може да има компликоване – али и контраидкторне ефекте по Еверглејдс. Она може да преплави  биљке Еверглејдса и деградира њихове корене, што би довело до ерозије, али такође може и да спречи микробе да разграде биљне материје, што би довело до нагомилавања тла.

Промене образаца ерозије и изливања воде могле би да додатно искомпликују или чак и угрозе CERP-ове пројекте, каже Богесов тим. 

,,Да би се објаснили утицаји климатских промена, CERP би требало да узме у обзир најновије климатске моделе и да именује независног научника”, наводи се у извештају.

Ипак, чини се да је најважнији и најпроблематичнији део Еверглејдса језеро Окихоби – највећи извор воде – који је у извештају добио чак и своје посебно поглавље. Језеро храни естуаре и мочваре на југу, и дом је за угрожену врсту птице грабљивице снаил ките. Тако извештај сугерише чешће праћење и истраживање нивоа језера, поготово зато што ниски водостаји могу да смање могућност озбиљнијих поплава и помогну подводну вегетацију, док високи водостаји – који  обезбеђују воду за људску употребу и природне чуваре на југу Еверглејдса – такође шире отровне материје у чистије и плитке зоне.  

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs