Открића

Како су мајушни мајмуни оживели перуански Амазон

Тамарини, мајмуни величине веверица, заслужни су за обнављање амазонске прашуме на североистоку Перуа

Фото: Pixabay

Текст: Ивана Николић

Некада бујна прашума на североистоку Перуа, уз обале Амазона, опустела је током деведесетих година 20. века због сече дрвећа и била претворена у пашњаке за узгој воденог бивола. Када су је и људи потпуно напустили десет година касније, шума је полако али сигурно почела да се обнавља. Научници сада имају и објашњење како – захваљујући тамаринима, мајмунима величине веверица, и њиховом потрагом за храном.

За ово откриће заслужна је група међународних истраживача која је студију под називом „Мали неотропски примати помажу природну регенерацију антропогено поремећених подручја“, недавно објавила у часопису Scientific Reports. Они су, наиме, дуго „сумњали“ да су за оживљавање некада бујних прашума заслужни управо тамарини, те су, више од 20 година користили ГПС уређаје и посматрали мајмуне како би проверили колико они времена проводе у претходно посеченим шумама. Истраживачи су такође проверавали колико често и где мајмуни, који су се хранили у оближњој шуми, излучују семена.

Истраживање је показало да су током прве три године мајмуни проводили мање од 1,5 % свог времена у бившој прашуми. До 2016. тај проценат се повећао на око 12 %. Од неколико стотина семена које су истраживачи пратили, 15 је преживело и достигло просечну висину од два метра. Истраживачи су потом сакупили њихове листове и анализирали гене: више од половине стабала је израсло из семена која су изворно потицала из оближње шуме, што потврђује да су тамарини одиграли кључну улогу у оживљавању амазонске прашуме.

 

 

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs