ОТКРИЋА

Буђење Филија

Популарни робот Фили, Европске свемирске агениције, након 7 месеци изашао из стања хибернације и ”комуницирао” са Земљом

Текст: Јована Николић

Једна од најамбициознијих и најсложенијих мисија и истраживању свемира ће се, сада сасвим извесно, наставити након што се у суботу, 13. јуна пробудио робот Фили. Контакт између Европске свемирске агенције (ЕSА) и Филија је трајао 85 секунди и ово је уједно први контакт са овим уређајем од тренутка хибернације, 14. новембра.

Фили је први уређај који је слетао на комету у историји човечанства.  Посредством летелице Розете послао више од 300 пакета података који се тренутно анализирају, а претпоставља се да у својој меморији чува још 8 000 пакета података о томе шта се у његовом окружењу, на комети 67п/Чурјумов-Герасименко, догађало претходних дана.

Обрађени подаци указују да се робот налази у добром стању, а да је његова радна температура -35С док његова снага износи 24 вата. Научни тим из ЕSА-е претпоставља да се Фили пробудио и раније, али ово је први пут да је између њега и тима обављена комуникација од новембра прошле године.

Његов пут на летелици Розети је трајао више од 10 година, а тло комете је коначно додирнуо 12. новембра 2014. године. Међутим, Фили није слетео на предвиђену локацију, а фотографије послате са овог уређеја су указивале да се налази на осенченом месту што му онемогућава да сакупи довољно Сунчеве енергије неопходне за пуњење батерија. Зато се након два дана  и 80% исуњених задатака, Фили нашао у стању хибернације.

Комета Чурјумов-Герасименко се тренутно налази на 205 милиона километара од Сунца, а ESA-ин тим очекује да ће се највише приближити овом извору топлоте у августу након чега ће се удаљавати. Приближавање комете Сунцу доноси нову могућност да се Фили поново пробуди и настави са започетим задацима, а један од најважнијих је поновни покушај ископавања комете како би се испитао њен хемијски садржај.

Уколико Фили успешно обави овај задатак, научницима предстоји вишегодишње анализирање садржаја комете, а резултати би требало да пруже одговоре на важна  питања о настанку Сунчевог система и пореклу живота.

Мисија Розета

Слетање на комету Чурјумов-Герасименко, 12. новембра, све оно што је томе претходило и уследило, представља тријумф европске науке.

Истражите више у серији текстова О мисији Розета на Елементаријуму

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs