феномени

Бели кит залутао у Темзу

Нaучници сматрају да су вероватно олује присилиле ову животињу да се нађе више од хиљаду километара далеко од свог станишта

Фото: Wikipedia

Текст: Ђорђе Петровић

Недавно је на ушћу Темзе, дубоко унутар територије Енглеске, примећен бели кит. Међутим, није у питању био Моби Дик, већ је реч о примерку врсте белуга, која је углавном пријатељски настројена према људима и живи у хладним водама арктичких и подарктичких мора.

Овај несвакидашњи призор привукао је много знатижељних посматрача, али и истраживаче који се баве проучавањем китова. Научници кажу да је Бени, како су назвали овог кита, залутао највероватније због олуја и да се тренутно налази хиљадама километара далеко од свог станишта, што може бити фатално по њега.

Наиме, Бени је и даље „заглављен“ у Темзи, без изгледа да ускоро пронађе пут до мора. „Можда ће бити у реду преко зиме, али уколико дочека следеће лето и ако наиђе још један топлотни талас, то неће бити добро за ову животињу. Температура воде је превисока“, наводи др Крис Парсонс, поморски биолог који надгледа здравствено стање овог кита.

Ако заиста и на пролеће остане на истом подручју, као што се стручњаци прибојавају, биће му неопходан премештај у хладније воде око Исланда. Они планирају да, уколико буде неопходно, примене исте методе које су коришћене да се подигне и пренесе Кеико, кит који игра главну улогу у филму Слободни Вили. Бенија би транспортовали преко 1500 километара све до Исланда, где би био пуштен у море.

Научници су такође забринути да се Бени не разболи, будући да је Темза загађена река, а ова врста китова врло је осетљива на заразе и има већу стопу оболелости од канцера него било која друга врста дивљих животиња. Неке студије указују да поједини загађивачи могу код белуга да узрокују повећану зараженост и проблеме са функсионисањем имуног система, а јединке белуге, које бораве у Заливу светог Лоренса, имају толико високу концентрацију хемијских контаминената да се третирају као токсични отпад када угину.

Ипак, Бени ће за сада моћи неометано да остане у Темзи, под условом да не почне да показује знаке болести или узнемирености. Да би пратили његово стање, стручњаци користе подводне микрофоне и другу хидрофонску опрему уз помоћ које слушају ретке звукове које прави овај кит и анализирају их. 

Усамљена белуга представља уједно и аномалију и упозорење, будући да белуге не умеју да живе саме и познате су као веома друштвене животиње. Међутим, све је више извештаја о усамљеним јединкама у оквиру ове врсте и то је оно што је забрињавајуће. Иако су за Бенијево скретање са курса највероватније одговорне недавне олује, његов случај ипак указује на проблеме као што су климатске промене и поремећени извори хране.

Залутали морски сисари у енглеским рекама нису ништа ново. Последњих неколико векова постоје бројна сведочанства о моржевима, китовима, па и нарвалима који су се појављивали недалеко од Лондона.

Нешто слично десило се и 2006, када је такође у Темзу залутао кљунасти кит. Упркос великим напорима научника да га спасу, ова несрећна животиња је ипак угинула од дехидрације. Видећемо какав ће епилог имати Бенијева прича.

ФЕНОМЕНИ

Зашто је небо плаво? Због чега лишће постаје жуто у јесен? Где настаје снег, а где Сунчеве олује додирују Земљу? Наука са лакоћом објашњава свакодневицу – потребно је само да се запитате.

Истражите текстове из рубрике ФЕНОМЕНИ.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs