21. јул 2017.

Жан Пикар

На данашњи дан 1620. године рођен је француски астроном Жан Пикар

Фото: fineartamerica.com


Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 1620. године рођен је француски астроном Жан Пикар. Он је први измерио полупречник Земље уз минималне грешке у истраживању које је спровео током 1669. и 1670. године.

То је урадио тако што је измерио један степен географске ширине користећи триангулацију између тринаест троуглова између Париза и Сордона (на северу Француске). Његова мерења су показала резултат од 110,6 километара по степену географске ширине, што даје пречник Земљине кугле од 6328,9 километара. У односу на модерна мерења, Пикарова се разликују за само 0,44 одсто. Коришћењем његових техника мерења направљене су модерне мапе.

Пикар је побољшљо и разне инструменте које су касније користили многи научници, а резултате његових мерења користио је Исак Њутн у својој теорији о гравитацији.

Жан Пикар је сарађивао и дописивао се са многим научницима, укључујући Њутна, Кристијана Хајгенса, Олеа Ромера, Расмуса Бартолина, Јохана Худеа, па чак и свог главног такмаца Ђованија Касинија. Те сарадње довеле су до тога да је Пикар допринео и у научним областима ван геодезије, као када је посматрао аберацију, односно привидну промену положаја, небеских тела у односу на Земљу, или када је открио променљиву фосфоресценцију (емитовање светлости из објекта који је претходно био осветљен) док је посматрао како барометар слабо сија.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs