05. септембар 2016.

Војаџер 1

Летелица Војаџер 1 лансирана је на данашњи дан 1977. године

Фото: Wikipedia

 

Текст: Ј. Николић

Текст: Д. Павловић

На данашњи дан 1977. године НАСА је лансирала летелицу Војаџер 1, другу по реду у мисији чији је циљ био проучавање спољашњег Сунчевог система. Војаџер 1 и Војаџер 2 и даље комуницирају са Земљом, а Војаџер 1 се тренутно налази на око 20 милијарди километара од Земље.

Ова летелица је најдаље послат објекат са Земље. Након што је прошао поред Јупитера, Сатурна и Сатурновог сателита Титана, наставио је даље свој пут а 2012, године је ушао у међузвездани простор. Очекује се да ће имати довољно енергије да настави да шаље информације до 2025. године. До сада је послао фотографије на основу којих детаљније знамо како изгледају Јупитер и Сатурн, али и чувену фотографију на којој је Земља само мала плава тачка.

Део Војаџер мисије била је и популарна Златна плоча која преноси звуке и фотографије са Земље у нади да ће их нека цивилизација ван Сунчевог система пронаћи. Записи поздрава на различитим језицима, фотографије људи, предела, уметничка дела, сваког дана се све више и више удаљују од Земље.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs