15. мај 2017.

Вилијамина Флеминг

На данашњи дан рођена је астрономкиња Вилијамина Флеминг

Фото: Wikimedia

 

Текст: Н. Стошић

На данашњи дан 1857. године рођена је Вилијамина Флеминг, прва од чувених астрономкиња Харвардске опсерваторије, која је открила 10 нових, десетине маглина и више од 200 променљивих звезда.

Без формалног астрономског образовања радила је као помоћница код Едварда Пикеринга, који ју је, уочивши њен изузетни интелект, запослио у Харвардској опсерваторији да ради на класификацији звезданих спекатара. До 1890. године анализирала је спектре више од 10.000 звезда унапредивши стари систем класификације у нови Пикеринг-Флеминг систем.

Потом јој је додељено да управља радом групе жена на спектралној класификацији, од којих многе касније постају истакнуте астрономкиње попут Ени Кенон и Антоније Мори. Њен говор о раду жена у астрономији, одржан 1893. године у Чикагу, довео је до тога да друге опсерваторије у Америци почну да запошљавају жене.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs