23. октобар 2017.

Вега

Вега је прва фотографисана звезда, а налази се и међу првим звездама са тачно измереном раздаљином од Земље

Фото: Stellarium

Текст: Н. Килибарда

Упркос чињеници да живот на Земљи директно зависи од Сунца, титулу најпопуларније звезде у Млечном путу астрономи ће врло лако доделити Веги. Шта је чини тако посебном да у сенку баца чак и наше Сунце?

Поред тога што је пета по сјају звезда на небу, Вега је своју славу градила на још неколико важних пионирских подухвата. Била је прва фотографисана звездау историји астрономије, још 1850. године, прва са забележеним спектром, а такође се налази и међу првим звездама са тачно измереном раздаљином од Земље. Понекад називана и Звезда Харфе, по сазвежђу Лира чији је део, Вега је далеко топлија и масивнија од Сунца, удаљеног од ње око 25 светлосних година. Вега је некадашња такозвана поларна звезда, а на свој северни трон ће се поново вратити за десетак хиљада година, када ће га преузети од Северњаче.

Иако  је десет пута млађа од наше звезде, Вега се са својих младих 350 милиона година, сада налази близу средине свог животног века, а научници већ годинама радознало трагају за њеним могућим планетарним системом.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs