23. мај 2016.

Уран

Уранови сателити су добили имена по ликовима из Шекспирових дела

Уран је седма по реду планета по удаљености од Сунца. Прва је планета која је откривена телескопом. Иако се могао видети и голим оком, није био признат као планета због јако мале видљивости. Ураново откриће је објавио Вилхем Хершел 13. марта 1781. године и тиме је проширио познате границе Сунчевог система.

Ова планета је добила име по старогрчком богу неба Урану, који је био отац Сатурну и деда Јупитеру. Као и остали џинови у Сунчевом систему има систем прстеноца, којих је тренутно откривено 13, и 27 природних сателита. Његови сателити су добили имена по ликовима из Шекспирових дела.

Уран заједно са својим сателитима има једноставно кретање, због тога што је његова оса ротације нагнута скоро под углом од 90 степени и скоро се заједно са његовим северним и јужним полом налази у равни његове путање око Сунца у којој се на већини планета налази екватор.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs