01. април 2017.

TIROS-1

На данашњи дан 1960. године лансиран је први метеоролошки сателит TIROS-1

Фото: Tumblr

Текст: Ј. Николић

На данашњи дан 1960. године лансиран је први метеоролошки сателит TIROS-1 (Television Infrared Observation Satellite). Био је то Насин експерименталан корак који је требало да покаже да ли сателити могу да се користе за проучавање Земље, временску прогнозу и доношење одлука везаних за временске прилике. Међутим, како су у то време сателити били нова технологија, било је то и тестирање њиховог дизајна.

TIROS-1 је лансиран у раним јутарњим часовима првог априла са Кејп Канаверла на Флориди. Помоћу њега добијене су прве временске прогнозе на основу података из свемира, али покривеност није била константна. Слао је слике формирања и кретања облака, а радио је само при дневној светлости.

Средином новембра 1960. године TIROS-1  је престао да ради услед квара након чега је лансиран следећи сателит овог програма. Наредних година лансирано је још неколико оваквих сателита, а први је успео за 77 дана да пошаље 19.389 слика које су употребљене.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs