11. novembar 2016.

Tauridi

Tauridi su meteorski roj koji je potiče od komete Enke 

Tekst: T. Marković

Recenzija: D. Pavlović

Tauridi su meteorski roj koji je potiče od komete Enke (2P/Encke). Radijant ovog roja (mala oblast na nebu iz koje prividno izlaze meteori) se nalazi u sazvežđu bika, od koga su i dobili ime. Usled perturbacionih uticaja planeta, u najvećoj meri Jupitera, roj je raširen i podeljen na severnu i južnu granu. Pretpostavlja se da su i roj i matična kometa nastali raspadanjem većeg tela pre oko 20,000 do 30,000 godina.

Južna grana je obično vidljiva između 10. septembra i 20. novembra, dok se severna javlja između 20. oktobra i 10. decembra. Ove godine, maksimum južne grane se bio je 10. oktobra, dok će maksimum severne grane videti 12. novembra, a 14. novembra je pun Mesec što će otežati posmatranje. Na slici su prikazane pozicije radijanta ovog roja za septembar, oktobar i novembar 2016. (STA – južna grana, NTA – severna grana).

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs