25. април 2016.

Свемирски телескоп Хабл

Током две и по деценије рада Хабл нам је приближио неке од најлепших предела универзума

На данашњи дан, пре 26 година у орбиту око Земље лансиран је свемирски телескоп Хабл. Током две и по деценије рада, ова повећа свемирска конзерва, величине градског аутобуса снимила је мноштво дешавања у космосу, довела до великог броја открића, али нам је и сликом приближила неке од најлепших предела универзума. Планету обиђе сваких 90 минута, на висини од око 550 километара, а име носи по славном астроному Едвину Хаблу, оцу вангалактичке астрономије.

Своју дуговечност Хабл дугује специјалном дизајну који је омогућио сервисирање телескопа у неколико наврата. Првобитне процене боравка у орбити надмашио је увелико. Захваљујући посматрањима Хабла прецизније смо одредили старост свемира, али је допринео и открићу убрзаног ширења свемира. Такође, Хабл је снимио и неке од најстаријих објеката у свемиру који се могу видети на снимцима познатим као Хаблово дубоко и ултра дубоко поље.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs