25. april 2016.

Svemirski teleskop Habl

Tokom dve i po decenije rada Habl nam je približio neke od najlepših predela univerzuma

Na današnji dan, pre 26 godina u orbitu oko Zemlje lansiran je svemirski teleskop Habl. Tokom dve i po decenije rada, ova poveća svemirska konzerva, veličine gradskog autobusa snimila je mnoštvo dešavanja u kosmosu, dovela do velikog broja otkrića, ali nam je i slikom približila neke od najlepših predela univerzuma. Planetu obiđe svakih 90 minuta, na visini od oko 550 kilometara, a ime nosi po slavnom astronomu Edvinu Hablu, ocu vangalaktičke astronomije.

Svoju dugovečnost Habl duguje specijalnom dizajnu koji je omogućio servisiranje teleskopa u nekoliko navrata. Prvobitne procene boravka u orbiti nadmašio je uveliko. Zahvaljujući posmatranjima Habla preciznije smo odredili starost svemira, ali je doprineo i otkriću ubrzanog širenja svemira. Takođe, Habl je snimio i neke od najstarijih objekata u svemiru koji se mogu videti na snimcima poznatim kao Hablovo duboko i ultra duboko polje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs