19. oktobar 2016.

Subramanjan Čandrasekar

Na današnji dan, pre 106 godina rođen je astrofizičar Subramanjan Čandrasekar

Foto: wikispaces.com

Tekst: J. Nikolić

Recenzija: D. Pavlović

Na današnji dan 1910. godine rođen je indijsko-američki astrofizičar Sumbramanjan Čandrasekar. Dobio je 1983. godine Nobelovu nagradu za fiziku zahvaljujući teorijskim studijama procesa koji su važni za evoluciju i strukturu zvezda, ali se uspešno bavio mnogim astorfizičkim i fizičkim temama. 

Najpoznatiji je po određivanju Čandrasekarove granice koja pokazuje da masa stabilnih belih patuljaka ne može da bude veća od 1,44 Sunčeve mase. U isto vreme ovo je minimalna masa potrebna da se stvore nestabilnosti koje dovode do nastanka neutronskih zvezda ili crnih rupa, a Čandrasekar ju je prvi put izračunao 1930. godine, u svojoj devetnaestoj godini.

Doktorirao je na Kembridžu, a na Univerzitetu u Čikagu je radio od 1937. godine do svoje smrti, 1995. godine. Jedan od njegovih studenata bio je Karl Segan, koji je rekao da je upravo od Čandrasekara naučio ”šta je to prava matematička elegancija”.

Čandrasekar je u svom raznolikom radu težio sistematizaciji, pa je u određenom periodu bio posvećen jednoj temi, o njoj pisao radove, objedinio svoja znanja u jednu knjigu, a zatim bi prelazio na drugu temu.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs