10. октобар 2017.

Споразум о свемиру

На данашњи дан пре 50 година потписан је Споразум о свемиру

Фото: UN Photo

Текст: Б. Џодан

Данас може изгледати нестварно да је 1958. године америчко ратно ваздухопловство покренуло тајни пројекат А119 са идејом да лансира нуклеарну бомбу на Месец и тако покаже своју надмоћ у свемирској и технолошкој трци са Совјетским Савезом. Све овакве идеје као и друга могућа штетна деловања требало је да спречи Споразум о свемиру који су предложиле Уједињене нације, а који је ступио на снагу 10. октобра 1967. године.

Од јула 2017. године споразум је на снази у 107 држава, а потписале су га још 23 државе у којима чека на ратификацију. Споразум о свемиру је прогласио Месец као и друга небеска тела заједничком својином целокупног човечанства које свака држава може да користи слободно за истраживање и свеопште добро.

При том се забрањује коришћење оружја за масовно уништење као и било која друга војна употреба спољашњег свемирског простора. Овај споразум има за циљ и да формулише одговорности у случају изазивања штете или загађивања свемирског приступа.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs