15. новембар 2017.

Спејс шатл Буран

На данашњи дан 1988. године ланисран је совјетски спејс шатл Буран

Фото: Wikimedia

 

Текст: В. Гломазић

Прво и једино лансирање шатла Буран догодило се на данашњи дан 1988. године. Са космодрома Бајконур, који се налази на територији Казахстана, лансиран је први совјетски спејс шатл као део истоимене мисије Буран, што би у преводу са руског језика значило мећава.

Била је то мисија без људске посаде, а Буран је у свемиру провео укупно нешто мало мање од три и по часа. Током времена проведеног у свемиру комплетирао је две орбите. Упркос лошим временским условима приликом враћања на Земљу, Буран је слетео на свега десетак метара од  планираног одредишта 206 минута након полетања.

Услед распада Совјетског савеза дошло је, нажалост, до отказивања свих даљих мисија из програма Буран. Прва наредна је била предвиђена за 1993. годину и требало је да траје 15 до 20 дана. Лошим догађајима у вези са Бураном ту није крај. Наиме, 2003. године десила се велика катастрофа у којој је услед олује погинуло осам радника космодрома, а летелица Буран је потпуно уништена. 

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs