15. novembar 2017.

Spejs šatl Buran

Na današnji dan 1988. godine lanisran je sovjetski spejs šatl Buran

Foto: Wikimedia

 

Tekst: V. Glomazić

Prvo i jedino lansiranje šatla Buran dogodilo se na današnji dan 1988. godine. Sa kosmodroma Bajkonur, koji se nalazi na teritoriji Kazahstana, lansiran je prvi sovjetski spejs šatl kao deo istoimene misije Buran, što bi u prevodu sa ruskog jezika značilo mećava.

Bila je to misija bez ljudske posade, a Buran je u svemiru proveo ukupno nešto malo manje od tri i po časa. Tokom vremena provedenog u svemiru kompletirao je dve orbite. Uprkos lošim vremenskim uslovima prilikom vraćanja na Zemlju, Buran je sleteo na svega desetak metara od  planiranog odredišta 206 minuta nakon poletanja.

Usled raspada Sovjetskog saveza došlo je, nažalost, do otkazivanja svih daljih misija iz programa Buran. Prva naredna je bila predviđena za 1993. godinu i trebalo je da traje 15 do 20 dana. Lošim događajima u vezi sa Buranom tu nije kraj. Naime, 2003. godine desila se velika katastrofa u kojoj je usled oluje poginulo osam radnika kosmodroma, a letelica Buran je potpuno uništena. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs