8. децембар 2017.

SpaceX Dragon

На данашњи дан 2010. године успешно је обављен први пробни лет теретне летелице Dragon

Фото: Wikimedia

Текст: А. Самарџија Шушић

На данашњи дан 2010. године успешно је обављен први пробни лет свемирске теретне летелице Dragon, коју је за потребе агенције НАСА направила аеронаутичка компанија  SpaceX, која је у власништву чувеног иноватора Илона Маска. Рад на њој почиње још 2004. године и првобтино је планирано да превози људе.

Ипак, након потписивања уговора, са НАСА 2006. године о редовном транспорту робе и терета до Међународне свемирске станице привремено се одустаје од тога. Пробни лет летелице Dragon почео је лансирањем у свемир помоћу ракете-носача Falcon 9, коју је такође развио SpaceX

Девет мотора, заштитни штит и специјални падобрани обезбедили су да се летелица убрзо и врати из свемира, слети у Пацифик и тиме постане прва летелица неке приватне компаније која је успешно одлетела у свемир, вратила се и није се распала при слетању.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs