13. jul 2016.

Sonda letelice Galileo

Prošla je 21 godina otkada je sonda letelice Galileo krenula je u istraživanje atmosfere Jupitera

Na današnji dan, 1995. godine, letelica Galileo otpustila je svoju sondu koja je započela ispitivanje atmosfere Jupitera. Ovo je bila sonda za ulazak u atmosferu. Međutim pripreme za ulazak trajale su nekoliko meseci, pa je tek 7. decembra, skoro pet meseci nakon oslobađanja od letelice, sonda stigla do najveće planete u Sunčevom sistemu. Za 57 minuta, koliko je trajalo prikupljanje podataka u atmosferi Jupitera, sonda je poslala podatke o njenom sastavu i uslovima koji vladaju.

Misija Galileo je lansirana 1989. godine sa spejs šatla Atlantis sa zadatkom da izvrši ispitivanja Jupitera i njegovih satelita. Od 1995. godine, kada je stigao do gasnog džina, Galileo je među brojnim istraživanjima otkrio i nekoliko malih Jupiterovih satelita, ispitao detalje o njegovoj atmosferi, mapirao Jupiterovu magnetosferu i posmatrao udar komete Shoemaker-Levy 9 sa planetom.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs