20. jul 2017.

Sletanje Vikinga I na Mars

Na današnji dan 1976. godine na površinu Marsa sleteo je lender letelice Viking I

Foto: Wikipedia

Tekst: D. Blagić

Na današnji dan 1976. godine na površinu Marsa je uspešno sleteo lender svemirske letelice Viking I. Nakon što je lansiran avgusta 1975. godine, Viking I je stigao do Marsa juna 1976. godine i započeo svoju misiju. Iako je sovjetska sonda Mars 3 prva letelica koja je sletela na Mars, Viking I je prva čija je misija bila uspešna jer je Mars 3 prestao da šalje signale čim je sleteo. Viking I je bila druga svemirska letelica Viking programa koji je sprovodila NASA.

Viking I je svemirska letelica koja se sastojala od orbitera i lendera. Lender se otkačio od orbitera ujutru tog dana da bi sleteo na površinu u podne i počeo da šalje prve slike površine Marsa. Jedna od misija lendera je bila da ispita da li postoji vanzemaljski život na planeti. Pored slikanja i potrage za životom, lender je ispitivao atmosferu i geološki sastav Marsa. Viking I je započeo uzbudljiva istraživanja Marsa koja traju i danas i time je probio led za buduće misije naseljavanja ove planete.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs