22. август 2017.

Семјуел Ленгли

На данашњи дан 1834. године рођен је амерички астроном и физичар Семјуел Ленгли

Текст: Д. Благић

На данашњи дан 1834. године у Роксберију у Масачусетсу родио се Семјуел Ленгли, амерички астроном, физичар и иноватор. Због његовог интересовања за аеродинамику, био је један од многобројних конструктора првих авиона. За његове моделе авиона интересовало се чак и Министарство ратне морнарице САД-а. Међутим, због неколико удеса његових модела, Ленгли је престао да се бави конструкцијом авиона.

Оно по чему је највише остао упамћен јесте изум болометра, врло сензитивног уређаја који служи за мерење електромагнетног зрачења. Болометар је брзо нашао примену у астрономији и астрофизици, јер је врло погодан за мерење инфрацрвеног зрачења, нарочито терахерцног. Ленгли је са болометром мерио количину сунчеве енергије на Земљи и температуру површине Месеца и тако дао доприноса не само астрономији, него и садашњем разумевању климатских промена.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs