18. јул 2017.

Сазвежђе Жирафа

Жирафа је осамнаесто сазвежђе по величини, али спада у мање сјајна сазвежђа

Фото: Wikipedia

 

Текст: В. Гломазић

Жирафа је сазвежђе северног неба које је још пре пет векова дефинисао калвинистички свештеник Петар Планције. Латински назив сазвежђа Camelopardalis представља романизацију двеју грчких речи које значе ”жирафа” (kamelos) и леопард (pardalis) што је алузија на издужен изглед констелације и прегршт слабије видљивих звезда у унутрашњости што се пореди са изгледом леопардових шара.

Иако представља осамнаесто сазвежђе по величини, Жирафа има свега четири звезде веће привидне магнитуде од 5. Примера ради, таквих звезда на небу има око 1600, што значи да ово сазвежђе спада у мање сјајна.

У Жирафи се могу пронаћи и многи објекти дубоког неба као што су галаксије, планетарне маглине и звездана јата. Унутар сазвежђа се налази и од Земље најудаљенија знана галаксија MACS0647-JD, на растојању од 13,3 милијарде светлосних година.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs