02. maj 2017.

Sazvežđe Zec

Bez mnogo objekata dubokog neba, sazvežđe Zec bogato je velikim brojem sjajnih i osobenih zvezda

Foto: constellationsofwords.com

Tekst: S. Topić

Sazvežđe Zec, prepoznato još u antičkom dobu, nalazi se ispod raskošnog Oriona i njegovih lovačkih pasa, koji, po predanju, hitrog zeca progone preko nebeskih bezmerja. Pored grčkih astronoma i zvezdoljubaca, ovim sazvežđem i njegovim sjajnim zvezdama bavili su se i potonji arapski astronomi od kojih su nam u zaveštanje ostala imena zvezda.

Bez mnogo objekata dubokog neba ovo sazvežđe bogato je velikim brojem sjajnih i osobenih zvezda. Najsjajnija zvezda u sazvežđu je beli superdiv, u arapskom jeziku poznat pod imenom Arneb, koji izrači u svemirsko prostranstvo količinu energije kao nekoliko hiljada Sunaca.

Druga po sjaju, Nihal, divovska je zvezda žute boje, a odmah iza nje po sjaju, Gama Zeca, gravitaciono je vezan sistem dve zvezde, jedne žute a druge narandžaste, dok šaroliku skupinu dopunjuju zvezde promenljivog sjaja. Grimizna zvezda, poznata po svojoj boji nalik krvi i pod nazivom R Ѕeca, menja svoj sjaj preko 200 puta sa pravilnim pulsom od 420 dana, a T Zeca uradi to isto samo što je njen period daleko kraći i nepravilniji – oko dva meseca. Ove dve zvezde mogu lako da se protumače kao srce nebeskog zeca koje kuca brzo i nepravilno kada je u begu, a mirno i sporo kada uspe da umakne poteri Orionovih pasa.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs