23. јун 2017.

Сазвежђе Ждребе

Сазвежђе Ждребе свету је представио грчки астроном Птоломеј у другом веку

Фото: Wikimedia

Текст: С. Росић

Један од најлепших грчких митова о настанку сазвежђа односи се на Ждребе, друго најмање саѕвежђе на ноћном небу.

Према једној верзији мита, ћерка кентаура Хирона по имену Хипе, лудо се заљубила у бога ветра Еола и затруднела с њим. Осрамоћена, крила је своју турдноћу од оца и побегла у планине где се породила. Када је Хирон пошао да је тражи, замолила је богове да је сакрију и они су је претворили у кобилу. Богиња Артемида потом ју је сместила међу сазвежђа, где се и даље крије од Хирона и само повремено провирује иза Пегаза. Тако сакривено сазвежђе Ждребе свету је представио грчки астроном Птоломеј у другом веку.

Његова најсјајнија звезда Киталфа (што на арапском значи део коња), удаљена је од Земље око 186 светлосних година. Ипак, за нас Земљане најзанимљивија звезда сазвежђа Ждребе је HD 200964 око које су у јулу 2010. године откривене две планете. Будући да се два гасовита џина налазе веома близу један другом и својој звезди, систем би одавно био уништен да они нису у јединственој орбиталној резонанци. Сваки пут кад већа планета обиђе око звезде четири пута, мања обиђе три.

Нажалост, HD 200964 ће у, за космос блиској, будућности постати црвени џин, прогутати једну од својих планета и заувек прекинути њихов јединствени плес.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs