29. август 2017.

Сазвежђе Водолија

Привидна магнитуда најсајнијих звезда Водолије износи око 2,9

Фото: Earth Sky


Текст: Н. Павлов

Синхроно са заласком Сунца, вечерас на истоку излази сазвежђе Водолије и током целе ноћи ће се кретати ниско на јужном небеском своду. Као један одавно препознатљив скуп звезда, у старом Египту Водолија је асоцирана са годишњим поплавама Нила. У другом веку је убројана у 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа.

Иако је једно од већих зодијачких сазвежђа, његове звезде су слабо видљиве. Насјајније међу њима су Алфа и Бета Водолије са приближно сличним привидним магнитудама од 2,9 и оне се најлакше налазе на небу. Од објеката дубоког неба истиче се Хеликсова маглина – нама најближа планетарна маглина удаљена око 700 светлосних година.

У близини звезде Ета Водолије налази се радијант (тачка изворишта) значајног метеорског роја, Ета аквариди. Рој је познат по томе што његове честице потичу са Халејеве комете. Његови метеори су видљиви почетком маја, претежно са јужне хемисфере.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs