25. новембар 2017.

Сазвежђе Рак

За сада је познато да две звезде из Сазвежђа Рак имају своје планете

Фото: Universe Today

Текст: В. Гломазић

Као и многа друга сазвежђа, и прича о сазвежђу Рак потиче из грчке митологије. Док се борио против деветоглаве Хидре, Хералкла је напао рак из воде гризуће га за ногу. Јунак је наравно победио своје противнике а богиња Хера је рака послала на небо.

Рак је једно од 88 модерних сазвежђа и према површини коју заизима на небу спада у она средње величине. Окружено Близанцима, Рисом, Лавом и Малим лавом, ово сазвежђе садржи звезде углавном слабијег сјаја а Бета Рака је најсјајнија звезда, привидне магнитуде 3,5 што значи да људско око на небу може уочити неколико стотина сјајнијих звезда од ње. 

За сада је познато да две звезде из ове конселтације имају планете, од којих се један гасовити џин (у орбити бинарне звезде 55 Рака) налази у настањивој зони. 

У Сазвежђу Рака налази се и М44, расејано звездано јато, удаљено око 550 светлосних година од Земље, које је као такво предмет интересовања многих астронома-аматера.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs