30. novembar 2017.

Sazvežđe Lav

Sazvežđe je prepoznatljivo po asterizmu u obliku srpa

Foto: Stellarium

Tekst: N. Pavlov

Jedno od starijih sazvežđa koje je još Ptolomej u drugom veku opisao u svom delu jeste Lav. On pripada zodijaku, a nalazi se između Raka i Device. Vidiv je se naših prostora, a najlakše se prepoznaje prednji deo lava po asterizmu u obliku srpa odnosno obrnutog znaka pitanja.

Prva zvezda koja se primećuje je Alfa Lava poznatija kao Regulus. Sjajnija je od ostalih sa prividnom magnitudom od 1,39. Regulus je ustvari sistem od četiri zvezde koje rotiraju oko zajedničkog centra mase. Beta Lava, Denebola, je druga po sjaju, a nalazi se na suprotnom kraju sazvežđa i označava rep lava.  

U drugoj polovini novembra iz tačke u sazvežđu Lava izvire meteorska kiša Leonidi koji su tokom istorije značajno doprineli razvoju meteorske astronomije. Godine 1833. iz radijanta izviralo je na hiljade meteora u minuti, a ovakav događaj se ponovo predviđa tek 2097. godine. 

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs