11. август 2016.

Сазвежђе Гуштера

Гуштер је сазвежђе које није лако уочити јер нема сјајних звезда

На северној хемисфери налази се сазвежђе Гуштера, Lacerta на латинском. То је мало сазвежђе за које мотивација није била митологија већ га је у 17. веку дефинисао пољски астроном Јохан Хевелије у свом звезданом атласу. Хевелије је сазвежђу Гуштера дао и алтернативни назив Stellio, по врсти Агама гуштера који је познат и као звездасти. Међутим, то име се убрзо изгубило услед веома ретког коришћења. 

Најсјајније звезде овог сазвежђа формирају облик абецедног слова W па због сличности са обликом сазвежђа Касиопеја, на сазвежђе Гуштера се понекад односи и назив Мала Касиопеја. На небу се Гуштер релативно тешко може уочити јер нема сјајних звезда. У њему не можемо наћи Месјеове објекте, сјајне галаксије, а ни збијена звездана јата. 

Занимљиво је да се у њему налази BL Lacertae. То је објекат за који се прво претпостављало да је променљива звезда због чега има и њихову ознаку, а касније се открило да је у питању врста активних галаксија, позната и као блазар. На целу групу оваквих објеката се данас односи назив BL Lacertae објекти по истоименој активној галаксији из Гуштера.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs