07. јун 2017.

Сазвежђе Делфин

Делфин је једно од 48 Птоломејевих сазвежђа

Фото: Stellarium

Текст: Н. Килибарда

Нити мањег сазвежђа, нити више прича и митова везаних за њега. О њему се писало од античког математичара и астронома Птоломеја, који је је Делфин, уз још 47 констелација, опазио још у другом веку, преко првих Хришћана и старих Грка до италијанских астронома.

Николо Каћаторе је 1814. године две најсјајније звезде овог сазвежђа назвао по себи. Алфа Делфина тако симпатично добија име Sualocin, од његовог латинског имена Nicolaus читаног уназад, док се Бета Делфина назива Rotanev, што је изведено из Venator, латинизованог Каћаторијевог презимена, такође читаног уназад. Сличан анаграмски тренд давања имена осталим звездама сазвежђа Делфин наставиће се и у савремено доба.

Један од митова приповеда како је Аполон, божанство поезије и музике, био тај који је делфина сместио међу сазвежђа у знак захвалности за спас живота Ариона, познатог античког свирача лире. Очаран Арионовом музиком делфин га спашава од среброљубивих морнара и безбедно односи до грчког острва Лезбос. Делфини ће свој митолошки лик оправдати и бројним истинитим причама спасавања бродоломника и дављеника.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs