02. август 2017.

Сазвежђе Бик

Сазвежђе Бика је једно од највећих на северној полулопти, а спада и у најстарије забележене констелације 

Фото: Wikipedia

Текст: Н. Килибарда

Шта је заједничко сазвежђу Бика и европском континенту? Судећи по легенди, Бик, којег можемо видети на небу и северне и јужне хемисфере, био је заправо прерушени врховни бог грчке митологије, Зевс. Бели бик, златних рогова, био је заљубљен у Европу, феничанску принцезу и ћерку краља Агенора, чувену по својој лепоти. Једног дана, потпуно опчињен, Зевс отима Европу и одводи је на грчко острво Крит. Желећи да овековечи љубав коју је осећао према њој, Зевс цео континент на којем се Крит налази, назива по мајци његова три сина – Европи.

Сазвежђе Бика је једно од највећих на северној полулопти, а спада и у најстарије забележене констелације са подацима који датирају чак из раног бронзаног доба и пећинских петроглифа. “Биково око”, црвени џин Алдерабан, најсјајнија је звезда овог сазвежђа. Удаљена 65 светлосних година од наше планете, ова звезда је четрнаеста по сјају звезда на небу и скоро 44 пута већа од Сунца.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs