17. мај 2017.

Сазвежђе Змија

Сазвежђе Змија једно је од најбогатијих разнородним објектима

Фото: Stellarium

Текст: С. Топић

Сазвежђе Змија било је познато и помно посматрано још у доба Вавилонског царства. У античкој Грчкој змија коју представља небеско је отелотворење архетипске змије која мења своју кошуљицу и као таква метафора је за препород, кружење материје, циклус одумирања и оживљавања природе са сменом годишњих доба.

Карактеристично је по томе што пресеца раван галаксије, а делом залази и у регион неба неоптерећен галактичком прашином која замагљује наш поглед и као таквих једно је од најбогатијих разнородним објектима – од ближњих звезда са планетним системима, глобуларних јата па до дивовских облака гаса и звездородних регија који су у непрестаном превирању.

У оквиру сазвежђа можемо видети величанствено збијено јато М5 са више од милион звезда. Маглина Орао налази се у овом сазвежђу, а очима осетљивима на гама и X-зраке цео тај део неба указао би нам се богато испуњен активним галактичким језгрима и квазарима, објектима за које се мисли да им је високи сјај омогућен централном супермасивном црном рупом која гута оближњи гас и звезде.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs