14. april 2016.

Rođendan Kristijana Hajgensa

Začetnik ideje o talasnoj prirodi svetlosti, astronom, matematičar i fizičar, Kristijan Hajgens, rođen je na današnji dan

Na današnji dan 1629. godine u Hagu rođen je holandski astronom, matematičar i fizičar, Kristijan Hajgens. Rođen u bogatoj porodici, školovao se za pravo pre nego što je zapravo zaronio u svet prirodnih nauka.

Hajgens je pedesetih godina sedamnaestog veka uperio teleskop u pravcu Saturna, koji je pre toga Galileo Galilej opisao kao neobičnu ”Planetu sa ušima”. Sada sa kvalitetnijim sočivima, nakon posmatranja Hajgens je objavio da su ove ”uši” zapravo prsteni koji su odvojeni od same planete. Hajgens je 1665. godine otkrio i najveći Saturnov satelit – Titan.

Iste godine je prvi put u istoriji skicirao Orionovu maglinu sa pojedinačnim zvezdama. Središte ove magline danas po njemu nosi ime ”Hajgensova regija”. Hajgensovo ime nosila je i sonda koja je prva sletela na Titan 2005. godine, kao i jedan krater na Marsu i planina na Mesecu.

Kristijan Hajgens će ostati zapamćen i kao začetnik ideje o talasnoj prirodi svetlosti koju je izneo 1670. godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs