10. јануар 2017.

Роберт Вудро Вилсон

На данашњи дан 1936. године рођен је амерички астроном Роберт Вудро Вилсон

Текст: Т. Марковић

На данашњи дан, пре 81 годину, рођен је амерички астроном Роберт Вудро Вилсон. Вилсон је заједно са америчким физичарем и радио-астрономом Арном Аланом Пензијансом 1978. године добио Нобелову награду из физике за откриће космичког позадинског зрачења.

Космичко позадинско зрачење, познато као микроталасно реликтно зрачење, топлотно је зрачење за које се претпоставља да је остатак Великог праска.

Док су усавршавали нову антену у Бел Лабс лабораторији у Њу Џерсију, Вилсон и Пензијанс су приметили извор сметњи у атмосфери који нису могли да објасне. Како би открили шта су детектовали, морали су да испитају све потенцијалне изворе зрачења.

Након што су одбацили разне узроке, укључујући и измет голуба на антени, зрачење је идентификовано као космичко позадинско зрачење. Оно је било важно за потврђивање теорије Великог праска и за проучавање свемира у почетку његовог формирања.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs