16. МАРТ 2016.

Роберт Годардова ракета

Роберт Годард је 16. марта 1926. године лансирао прву ракету у историји која је за погон користила течно гориво

Роберт Годард је 16. марта 1926. године лансирао прву ракету у историји која је за погон користила течно гориво. Ово лансирање је покренуло еру развоја ракета и пружило могућност човеку да једног дана оде у свемир.

Иако је у своју ракету уложио јако много рада и труда само лансирање је било скромно. Ракета је путовала 2,5 секунде брзином од око 100 километара на час при чему је достигла висину од 12,5 м. Следећих пар година Годард је радио на унапређивању своје ракете и бољој стабилизацији, да би 1929. лансирао прву ракету која је на себи имала и научне инструменте – барометар и камеру.

Свој иновативни рад је наставио све до смрти, 1945. године. Патентирао је преко 200 изума везаних за ракетну технологију, поновио је успешно лансирање ракете и конструисао први авион на ракетни погон. На жалост није доживео остварење свог сна – ракетно путовање у свемир.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs