20. март 2017.

Равнодневица

Данас у 11 часова и 28 минута почиње пролеће

Фото: Pixabay

 

Текст: Т. Марковић

Данас, 20. марта, у 11 часова и 28 минута, календарски почиње пролеће. У исто време на јужној полулопти почиње јесен. Први дан пролећа, пролећна равнодневица, дан је у години када ноћ и дан трају једнако – по 12 сати. Строго астрономски гледано дан и ноћ не трају тачно по 12 сати. Разлика у дужини трајања дана и ноћи је мала и износи свега неколико минута. Сунце данас излази у 05:41, а залази у 17:50. У зениту ће се наћи у 11 часова и 45 минута.

Равнодневица се дешава када се Сунце нађе у једној од тачака у којима се секу небески екватор, екватор и раван еклиптике. Сунце на свом привидном кретању по еклиптици пролази кроз пролећну тачку у тренутку пролећне равнодневице и јесењу тачку у тренутку јесење равнодневице. 

Пролеће почиње оног тренутка када Сунце пресече небески екватор и пређе на север, а трајаће до 21. јуна у 6 часова и 24 минута када ће на северној хемисфери почети лето.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs