02. октобар 2017.

Први рефрактор

На данашњи дан 1608. године Ханс Липерсхеј је поднео захтев за патентирање дурбина 

Фото: backyardastroscience.com.au

 

Текст: С. Росић

Двојица малишана играла су се у радионици холандског оптичара Ханса Липерсхеја када су са усхићењем приметили да спајањем два сочива кроз прозор могу да виде ветроказ на далеком звонику цркве. Управо то је наводно инспирисало Липерсхеја да осмисли дурбин за који је 02. октобра 1608. године поднео захтев за патент, описавши га као ”инструмент за гледање удаљених ствари као да су близу”.

Упркос његовом иновативном дизајну, захтев је одбијен јер су и други оптичари тог времена тврдили да њихови инструменти приближавају удаљене објекте. Ипак, холандска влада богато га је наградила за копије његових нацрта дурбина.

Чим је чуо за уређај који је тада коришћен искључиво за посматрање удаљених објеката на Земљи, славни астроном Галилео Галилеј направио је један за себе и пронашао начин да га унапреди и окрене ка небу. Тако је настао први рефракциони телескоп на свету. Објектив је било конвексно сочиво, а окулар конкавно, а накнадно је развио технику полирања сочива и рачунања потребне удаљености између њих како би добио јасније слике.

Галилеј је схватио да му већа удаљеност између сочива омогућава да блиске објекте види јасније, а мања удаљеност да далеке објекте види боље, као и да је много згодније телескоп поставити на статив него га држати у руци. Тако је небо постало ближе Земљи него икад раније.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs