06. decembar 2016.

Prvi američki satelit

Lansiranje prvog američkog satelita bilo je zakazano za 06. decembar 1957. godine

Tekst: T. Marković

Vengard TV3 (Vengard test vozilo 3) prvi je satelit koji je SAD trebalo da lansira u Zemljinu orbitu. 

Lansiranje je bilo zakazano za 06. decembar 1957. godine sa Kejp Kanaveral vazduhoplovne stanice na Floridi. Međutim, oko dve sekunde nakon uzletanja raketa je izgubila snagu i počela da pada na zemlju. Nakon pada rezervoar za gorivo je naprsao i eksplodirao uništivši raketu i deo lansirne rampe. Satelit je odbačen na vreme i spustio se na zemlju nedaleko od mesta uzletanja. No, Vengard je tom prilikom vidno oštećen i nije mogao da se iskoristi za druga lansiranja.

Nakon ispitivanja telemetrijskih podataka satelita, utvrđeno je da je uzrok pada nagli skok pritiska pri paljenju motora, što je dovelo do pucanja kanala kroz koje je prolazilo gorivo. Dizajneri nisu uspeli da primete ovaj problem tokom testiranja TV3, a kasnijim popravkama i poboljšanjima inženjeri su uspeli da uklone nedostatke.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs