23. август 2017.

Прва фотографија Земље са Месеца

На данашњи дан 1966. године настала је прва фотографија Земље из околине Месеца

Фото: NASA


Текст: Ј. Жугић

На данашњи дан 1966. године настала је прва фотографија Земље из околине Месеца. Фотографију је направила летелица Сједињених Америчких Држава Лунарни Орбитер И, у тренутку када је залазила иза Месеца током 16. орбите. И раније су летелице из свемира фотографисале Земљу, али само њене делове, никада у целини. Лунарни Орбитер И имао је задатак да фотографише површину Месеца како би Аполо 11 мисија била успешна, односно како би пронашли адекватно место за слетање летелице и да људи први пут кроче на наш сателит.

Летелица је фотографисала више од пет милиона квадратних километара Месечеве површине и није требало ни у једном тренутку да се окреће ка Земљи. Међутим, НАСА је током мисије одлучила да је важно направити фотографију Земље, иако је мењање позиције летелице био маневар великог ризика. Уколико би се летелица окренула, постојала је могућност да неће моћи да се врати на пређашњу позицију.

Дебата да ли уопште то треба да покушају завршила се тако што је НАСА одлучила да жели фотографију Земље и неће кривити никога уколико нешто пође по злу приликом репозиционирања летелице. Тако је 23. августа 1966. Лунарни Орбитер И успешно направио прву фотографију Земље, планете која је излазила изнад месечевог хоризонта. НАСА је од те фотографије наравила постер који је поклањала свима, а сенатори и конгресмени су је поклањали бирачима и дипломатама.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs