16. јун 2017.

Прва жена у свемиру

На данашњи дан 1963. године кренула је у свемир прва жена

Фото: rt.com

Текст: Д. Вујић

Шеснаестог јуна 1963. године са совјетског космодрома Бајконура у данашњем Казахстану лансирана је прва жена у свемир, Валентина Терјешкова. У свемирској летелици Восток 6 Терјешкова је скоро три дана провела у свемиру орбитирајући око Земље 48 пута. 

Валентина Терјешкова рођена је 6. марта 1937. године у Масленкову, у Русији. Након паралелног рада у фабрици, образовања и похађања падобранске обуке, прихваћен је њен захтев да приступи у свемирски програм. Позвана ја на обуку у Звездани Град недалеко од Москве 1962. године, где су почеле припреме за њено учешће у предстојећој мисији. Након девет месеци добија чин поручнице, а тренутно је генерал-мајор у пензији.

Такође 16. јуна, али 2012. године Кина шаље своју прву астронауткињу у свемир, Лиу Јанг. Јангова приступа кинеској војсци 1997. године у улози пилота. Изабрана је за члана мисије Шенжоу 9 при којој је са још два астронаута летела до кинеске свемирске станице Тиангонг 1. Тренутно носи чин мајора, а спада у пилоте ветеране са 1680 сати летачког искуства.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs