28. октобар 2016.

Просперо

На данашњи дан 1971. године Велика Британија је лансирала сателит Просперо

Фото: Wikipedia

Текст: Ј. Николић

Рецензија: Д. Павловић

На данашњи дан 1971. године лансиран је британски сателит Просперо. Велика Британија је свој први сателит, Ариел 1, лансирала 1962. године али на америчкој ракети, док је Просперо први британски сателит лансиран на британској ракети. Али и последњи.

Највећи историјски значај овог лансирања је у томе што је тако Велика Британија званично постала шеста држава на свету која је послала свој сателит на својој ракети у орбиту. Међутим, када је показала своју конкурентност, више никада није поновила нешто слично, а програм Black Arrow је убрзо након лансирања отказан.

Просперо је био опремљен тако да тестира технологије неопходне за телекомуникационе сателите.  Био је у функцији до 1973. године, али је и након тога контактиран једном годишње, а званично је угашен 1996. године. Налази се у ниској Земљиној орбити, а претпоставља се да ће остати тамо барем до 2070. године.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs