01. октобар 2016.

НАСА слави рођендан

НАСА је почела са радом на данашњи дан 1958. године

Фото: Wikimedia

 

Текст: Н. Здравковић

Рецензија: Д. Павловић

На данашњи дан 1958. године са радом је почела Национална аеронаутичка и свемирска администрација, популарно НАСА, федерална агенција САД задужена за амерички свемирски програм, аеронаутику и аеронаутичка истраживања. 

Њен оснивач је тадашњи председник САД Двајт Д. Ајзенхауер који је 29. јула 1958. године потписао Акт оснивања нове агенције. Читав процес је био муњевит, узрокован журбом да се одговори на изазов СССР-а који је у октобру претходне године успешно лансирао Спутњик 1, први вештачки сателит.

НАСА је обележила другу половину 20. века програмима као што су ”Меркјури”, ”Аполо”, ”Спејс Шатл” и многи други. Након успешног слетања људске посаде на Месец у оквиру програма Аполо 11, 1969. године, политичка потреба за финансирањем рада Насе опада, па су неки од најамбициознијих програма, као што су формирање базе на Месецу и слетање летелице са људском посадом на Марс, за сада напуштени.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs