12. avgust 2017.

Perseidi

Meteorski roj dostiže maksimum u noći između 11. i 12. avgusta

Foto: Wikipedia


Tekst: S. Rosić

Sredina avgusta svake godine rezervisana je za jedan od najlepših prizora koje nam priređuje noćno nebo – meteorski roj Perseidi. Ovi meteoridi ime su dobili po sazvežđu Persej, jer prividno dopiru iz njegovog pravca. Iako su vidljivi u periodu od 17. jula do 24. avgusta, maksimalnu aktivnost dostižu u noći između 11. i 12. avgusta kada se u samo sat vremena na nebu može prebrojati u proseku oko 80 „zvezda padalica“.

Sve te svetlucave pojave ostaci su komete Svift-Tatl, ne veći od zrnaca peska, koji sagorevaju u Zemljinoj atmosferi pri brzini od 59 kilometara po sekundi. Kometa Svift-Tatl je najveći poznati objekat koji prolazi pored Zemlje na svom putu oko Sunca sa prečnikom od oko 26 kilometara. Ona je poslednji put prošla blizu naše planete 1992. a sledeći put će tek 2126. godine. Perseidi su tokom srednjeg veka bili poznati pod nazivom Suze svetog Lavrentija, svetitelja koji je mučen i ubijen 10. avgusta 258. godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs