28. август 2017.

Откриће Енцелада

На данашњи дан 1789. године Вилијам Хершел је открио Сатрунов сателит Енцелад

Фото: НАСА


Текст: В. Радоичић

Године 1789. на данашњи дан Вилијам Хершел је користећи тада највећи телескоп са пречником од 1,2 метра открио Сатурнов природни сателит Енцелад. Уз предлог Хершеловог сина Џона, месец је назван Енцелад, по гиганту из грчке митологије.

Докази о води у течном стању на Енцеладу су почели да се скупљају још 2005. године када су научници приметили водену пару на јужном полу месеца. На основу мерења сонде Касини из 2010. године претпоставља се да Енцелад има читав океан испод своје замрзнуте површине, на основу мерења сонде Касини 2010. године.

Ова мерења су забележила ´´климање´´ тј. либрацију Енцелада док орбитира око Сатурна, сто сугерише да је читава замрзнута површинска кора одвојена од каменог средишта сателита, што опет указује на постојање глобалног океана. Океан се највероватније налази 30-40 километара испод ледене површине, и дубок је око 10 километара. Његова орбита око Сатурна траје 32,9 сати.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs