20. октобар 2016.

Ориониди

Ориониде можете посматрати од вечерас око 22 часа до свитања

Фото: philhart.com

Текст: Ј. Николић

Рецензија: Д. Павловић

Ориониди су метеорски рој који се може посматрати сваке године средином октобра. Активност овог роја траје око месец дана, а њен максимум је у ноћи између 20. и 21. октобра. Можете их посматрати од око 22 часа до свитања, а због тога што се њихов радијант током ноћи пење на небеској сфери, највише метеора можете очекивати пар сати пре свитања. Међутим, ове године ће Месец за посматрање метеора око максимума бити у неповољној фази.

Ориониди су први пут уочени 1839. године, а потичу од Халејеве комете, од чије прашине настају и Ета Аквариди који се виде у мају. Ориониди се јављају сваке године када Земља у октобру прође кроз поток прашине и честица који је Халејева комета оставила за собом.

Овај метеорски рој је назван Ориониди зато што се њихов радијант (мала област на небу која изгледа као да из ње долазе) налази у сазвежђу Орион.

——————————————————————————————————————————-

ДНЕВНИ ТЕЛЕСКОП

Рубрика Дневни телескоп из дана у дан представља кратке астрономске приче. Ова серија се, уз подршку Центра за промоцију науке, оригинално објављује сваког дана у листу Данас уместо укинуте рубрике Хороскоп.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs